Prihlásenie

Blog

Spoznajte Gyrotonic – rozvíjanie sily a flexibility

sediaca žena

Vedeli by ste sa zamilovať do cvičenia, ktoré vám tvaruje telo a pomáha v každodennom živote? Gyrotonic® je komplexná metóda cvičenia, ktorú prirovnávame k spojeniu dychových cvičení, strečingu, posilňovania, jógy, dokonca aj plávania. Predstavte si, že pracuje celé vaše telo, a to cez celý váš telesný systém. Naplno otvára a využíva svoj potenciál. Ide o jemné, no zároveň sofistikované cvičenie, ktoré sa oplatí spoznať bližšie.

Predstavenie cvičenia Gyrotonic® 

Cvičenie balansuje svaly, pričom pointou je vytvoriť priestor v tele a používať ho správne. Tým, že sedíte väčšinu času, alebo vykonávate pohyb, ktorý je jednostranný, vaše telo potrebuje balans. A to presne Gyrotonic® robí. Gyrotonic® je sloboda pohybu. Cítiť sa doma vo svojom tele – tak by mohlo znieť heslo Gyrotonic® cvičenia.

Cvičenie má dve časti – Gyrotonic®, kedy cvičíte na krásnych drevených strojoch a Gyrokinesis®, ktorý sa cvičí viac ako skupinové cvičenie na stoličkách, na zemi, alebo v stoji (tiež sa zvykne volať Yoga for dancers – jóga pre tanečníkov).

Pôvod a história Gyrotonic® 

Ako hovorí tvorca – on sám nevymyslel nič, čo ešte v prírode nie je.  Juliu Horvath je pôvodom z Rumunska, no jeho história je veľmi bohatá na zážitky a cestovanie. Profesionálny športovec, tanečník, terapeut, ktorý sám trpel úrazmi, poškodenými platničkami, roztrhnutou Achillovou šľachou, luxáciou ramena, svojou vlastnou skúsenosťou prišiel na to, AKO sa hýbať. Chcel, aby telo fungovalo a mohlo sa hýbať bez bolesti. 

Dva roky strávil osamote na ostrove a keď sa vrátil do New Yorku, začal učiť cvičenie, ktoré sám nazval Jóga pre tanečníkov – Yoga for dancers. Teraz je toto cvičenie známe ako Gyrokinesis®. Svoje prvé stroje – nástroje, ako ich rád nazýva, vyrábal ručne a až neskôr sa rozbehla manufaktúra, ktorá vyrába stroje iba na objednávku a pre certifikovaných trénerov. Juliu je stále veľmi aktívny (tento rok oslávil 80 rokov) a má o tréneroch veľmi dobrý prehľad. Z dôvodu udalostí, ktoré sa odohrávali ostatné roky, sa viac upriamil na dych a zostavil kardiovaskulárny program. Práve ten je zameraný na dych, rytmus tela a základné jednoduché pohyby.

Gyrotonic

V čom je Gyrotonic® jedinečný?

  • Určite vyniká svojou komplexnosťou. 
  • Pracuje naozaj s celým telom a na všetkých úrovniach alebo vrstvách. 
  • V žiadnom inom systéme nenájdete taký komplexný pohyb. 
  • Podporuje vnímanie tela a pomáha napraviť držanie tela.
  • Zlepšuje krvný obeh.
  • Hodina je totálne prispôsobená klientovi! Každá hodina je iná, zaujímavá, vyživujúca. 
  • Vytvára veľkú stabilitu používaním opozičných pohybov v tele a zároveň otvára a naťahuje. Naša chrbtica má možnosť pracovať do všetkých smerov, má obrovský potenciál – záklony, úklony, špirály, no mnoho z nás to nikdy ani neskúsilo. Sú to práve špirálovité 3D pohyby, ktoré najčastejšie využívame v bežnom živote. 

Ľudské telo je úžasný nástroj, ktorý sa rád hýbe. Vyjadrenie života ide práve cez pohyb. Ako hovorí Juliu Horvath: ,,Pohyb je život.”

Ak sa niečo nehýbe, vedie to k stagnácií a stagnácia je začiatok smrti. Možno to znie trochu ezotericky, ale ak sa prestane hýbať srdce, čo sa stane? Človek zomiera. A tak je to aj s pohybom. Svaly, kĺby, pľúca, žily – to všetko sa potrebuje hýbať a dýchať. 

Čím viac pohybu, tým viac života v našom tele. 

Kto môže cvičiť Gyrotonic® ?

Je vhodný pre každého. Celý systém je taký prepracovaný, že každý človek v ňom nájde to, čo môže robiť a čo mu pomôže. Či sú to dychové cvičenia, balančné cvičenia pre tanečníkov alebo vrcholových športovcov, všetky majú svoje opodstatnenie. Pomáha aj klientom so sedavou prácou, pretože sú stuhnutí, svaly majú oslabené, ktoré treba natiahnuť. Ďalšou skupinou sú ženy po pôrode, kedy viac pracujú na stabilite a aktivácií svalov. Cvičenie nezaťažuje kĺby, a preto je vhodný aj pre starších klientov.

žena, ktorá sa naťahuje

Ako vyzerá cvičenie?

Cvičíte individuálne, to znamená, že jeden klient, jeden tréner. Hodina má 50 minút a väčšinou začína s dýchacími cvičeniami a uvedomovaním si tela. Prispôsobí sa výška, odpor, alebo závažie na strojoch a cvičíte. Niekedy je hodina viac zameraná na rehabilitáciu, inokedy viac na dynamiku, alebo na posilnenie vnútorných svalov. 

Ak sa chcete cítiť dobre, cvičte 1x do týždňa. Ak máte bolestivý problém, alebo potrebujete rýchlejšie vidieť progres, potom 2x do týždňa a ak je to akútna bolesť (napríklad posunuté platničky), tak 3x do týždňa, plus cvičenie doma. Pri akútnych ochoreniach je pripravená „domáca úloha“, ktorú sa klient naučí a cvičí doma denne, niekedy aj 2x. Protokol, ktorý vytvorili fyzioterapeuti, je odskúšaný a funguje. Pripravovali ho mnoho rokov a na klinikách v Rakúsku, Nemecku a USA je bežnou praxou.

Gyrokinesis® je naopak skupinové cvičenie. Používajú sa podložky a stools – stoličky. Je to súbor dychových, strečingových a posilňovacích cvičení, ktoré majú svoju postupnosť, čiže zostavu. Väčšinou sa cvičí bez hudby, aj keď je jeden formát, ktorý hudbu používa. Juliu preferuje, aby ste počúvali svoj dych, nie hudbu. ☺

Popularita stúpa

Už je verejne známe, že mnoho celebrít sa pochváli tým, že niečo pre seba robí. Veľkým fanúšikom je napríklad Lady Gaga, ktorá si svoj stroj Pulley tower nosí so sebou na turné, ale aj Madonna, Gwyneth Paltrow, vrcholový športovci ako Andy Murray, no pre mňa osobne bolo veľkým potešením vidieť Jude Law, ktorý cvičil v seriály The young Pope. V Taliansku je Gyrotonic® veľmi populárny. Je úsmevné vidieť,  že v každej kaviarni majú aj Gyrotonic. Okrem toho, aj na Slovensku má svojich fanúšikov. ☺

žena používajúca prístroj na cvičenie
Katarína Štrbáková Dipl.f. , Dis.Art.

Kto je autorom článku? 

Všetko o Gyrotonic® pochádza od Kataríny Štrbákovej Dipl.f. , Dis.Art. 

Vyštudovala herectvo a vďaka láske k pohybu sa dostala k cvičeniu Gyrotonic®. Po návrate z Londýna, kde si robila prvé kurzy, sa vrátila do študentských lavíc už ako fyzioterapeut. Venuje sa urogynekologickej fyzioterapií a ako jediná na Slovensku môže Gyrotonic® aj vyučovať.

Odporúčané médiá 

Ak vás toto cvičenie zaujalo a chceli by ste zistiť viac, tak odporúčame navštíviť webstránku Myoclinic alebo si pozrieť jedno či druhé video o Gyrotonic® metóde.