Prihlásenie

Blog

Watsu® si zamiluje telo aj duša

Trénerky v bazéne

WATSU® ako pasívna forma hydroterapie vychádza z tradičnej japonskej masáže Shiatsu. V 80-tych rokoch ju vytvoril Harold Dull v Kalifornii, ktorý bol priamym učňom Shizuta Masunaga – tvorca japonskej masáže Zen Shiatsu. Pre Haroldovu lásku k vode posunul túto masáž do teplej vody (32 – 34°C), čím vytvoril účinnú a relaxačnú terapiu s názvom oboch prvkov WAter + shiaTSU = WATSU®. Objavte ju spolu s nami!

,,Ide o pasívnu polohu klienta, nie cvičenie vo vode, kde je klient maximálne zrelaxovaný v náručí kvalifikovaného terapeuta, ktorý vytvára bezpečie pri uvoľnení klienta na hladine. Aby nohy neklesali pod hladinu, tak sa na ne pripínajú nadnášajúce pásky – floaty. Niektorí z nás používajú aj vankúš pod hlavu alebo penový slíž, napríklad pri práci s veľmi stuhnutými či telesne postihnutými klientmi. Používame mobilizačné a naťahovacie pohyby a pozície tela, kde je pre nás benefitom práca v neobmedzenom priestore v porovnaní s prácou na suchu/posteli či v sede na stoličke. Ďalšou pomôckou pri terapii je nosný štipec, ten sa však používa iba pri kombinácii s príbuznými terapiami pod vodou ako Oceanic Bodywork Aquatic® – OBA®, Healing dance®, Wasser tanzen® – WATA®,” hovorí certifikovaná terapeutka PhDr. Patrícia Bačová.

Aké sú hlavné benefity Watsu®?

,,Celý náš organizmus je systém, v ktorom spolupracujú všetky časti a tiež sa navzájom dopĺňajú. Táto terapia ovplyvňuje celkový stav a zdravie človeka. Porucha jednej časti alebo orgánu ovplyvní všetky ostatné a s týmto vedomím by sa malo telo človeka aj liečiť. Watsu® terapia má tento pohľad a lieči na všetkých úrovniach fyzického tela aj psychiky.

  • Celkovo zlepšuje pohyblivosť a hybnosť, mobilizácia mäkkých periférnych štruktúr,
    aktivuje parasympatiku,
  • zlepšuje elasticity väzov,
  • uvoľňuje chrbticu s odľahčením tlaku na medzistavcové platničky, čím uvoľňuje tlaky na nervové zakončenia,
  • uvoľňuje svalové spazmy, podporuje mobilitu v kĺboch,
  • zlepšuje prúdenie lymfy a cievny systém,
  • pozitívne pôsobí na prekrvenie pokožky, svalov a väzov,
  • podporuje trávenie a vylučovanie,
  • zvyšuje vitálnu kapacitu pľúc,
  • podporuje vyplavovanie odpadových látok z tela – metabolitov a škodlivých látok – cholesterolu, tukov, prebytkových cukrov,
  • aktivuje samoregeneračné procesy organizmu, hĺbkové uvoľnenie a relax,
  • odstraňuje stres, zmierňuje depresiu, úzkosť a následky duševných tráum.”

Trénerka vo vode s pacientom.
Pre koho je táto jedinečná terapia určená?

,,Indikovaná je pre všetky vekové kategórie bez obmedzenia, od bábätiek až po seniorov. Tiež sa jej zúčastňujú ľudia so závažnejšími ochoreniami (postraumatické stavy, poranenia mozgu a i.), ale aj ľudia bez vážnejších ochorení.

Pomáha diagnózam ako detská mozgová obrna – DMO, spastické obrny, autizmus, Attention Deficit Hyperactive Disorder – ADHD, Parkinsonova choroba, reumatoidná artritída, skoliózy, fibromyalgie, posttraumatická stresová porucha, syndróm vyhorenia, postcovidový syndróm a ďalšie.”

Kedy sa ešte terapia odporúča?

,,Odporúča sa ako rekonvalescencia pri postoperačných či poúrazových stavoch. Vhodná je ako podpora pri športovej regenerácii, odstraňuje únavu, nadmerný stres a celkovo urýchľuje regeneráciu po tréningovom období a súťažiach.

Pravidelnosť terapie prináša zníženie depresie, úzkosti, zvýšený pocit pohody, vyplavuje endorfíny. Navodzuje celkový pocit šťastia, pokles celkového napätia v tele, zlepšenie kvality spánku, zlepšenie metabolických procesov ako trávenie, aktivácia imunitného systému a stimulácia samoliečebných procesov tela. Zmierňuje chronické bolesti pohybového aparátu, zvyšuje regenerácie tkaniva, pozitívne ovplyvňuje traumy spôsobené degeneratívnymi nervovo svalovými ochoreniami.”

Môžu nastať špecifické situácie, kedy sa Watsu® neodporúča a ktoré sú to?

,,Spomenula by som akútne štádiá ochorení a skoré pooperačné obdobie, otvorené rany, poškodenia kožného krytu (otvorené rany a pod.), stavy nepripúšťajúce pohyb vo vode, alergie na zložky vo vode, horúčkovité stavy, zápalové ochorenia, kardiálne ochorenia, nedávna NCMP či mŕtvica, žilové tromby a kŕčové žily, pokročilá artritída krčnej chrbtice, ochorenia tráviaceho systému spojené s nekontrolovateľnou inkontinenciou, infekcie močového systému, inkontinencie moču, respiračné ochorenia – u respiračnej kapacity pľúc menej ako 1 l, perforovaný ušný bubienok, ušné infekcie, nekontrolovaný krvný tlak, cerebrálne krvácanie, klaustrofóbia, epilepsia nekontrolovateľná – nekompenzovaná, onkologické ochorenia, ochorenia chrbtice súvisiace s intervertebrálnym diskom či nedávne poranenia – chrbtice a hernia disku, nekompenzovaná cukrovka, Whiplash syndróm.

Terapia je vhodná aj pre tehotné ženy okrem prvého trimestra. U mnohých diagnóz, kde je kompenzácia či stabilizovaný stav a doktor nezakazuje pobyt v teplej vode, je práve táto terapia tiež vhodná.”

Trénerka vo vode s pacientkou.
V čom sa odlišuje od iných terapií?

,,V tejto dobe je krásne odísť do sveta, kde človek môže byť sám so sebou. Watsu je všeobecne oslobodzujúci zážitok aj pre nesmierny pokoj a prepojenie tela a duše. Práve keď sa ponoríme do svojho vnútra, odhalí sa mnohé a uvoľní sa veľa fyzických a psychických tráum. Terapia využíva vlastnosti vody, hydrostatický tlak, vztlak, viskozitu a teplotu vody s takmer neobmedzeným 3D priestorom.

Dopriať si pocit bez tiaže s mentálnym a fyzickým relaxom, tichom, fyzikálnymi vlastnosťami vody v kombinácií so strečingom, mobilizáciou, masážou Shiatsu a psychoterapiou v jednom by sme len málokde hľadali. Watsu® dokazuje, že sa dá tieto zložky spojiť v jednom čase a priestore a dáva to veľký zmysel a výsledky. Myslím, že práve voda je tým zázračným elementom, ktorý zintenzívňuje každú vibráciu, pohyb, dotyk, či myšlienku. V plodovej vode sme boli pred svojím narodením, a tak sa aj často klienti prenášajú do svojho prenatálneho či perinatálneho obdobia.”

Čo všetko klienti potrebujú pri tejto metóde?

,,Je dôležité, aby človek chcel pre seba niečo spraviť a ak chce, potom aj príde. Klient by si mal priniesť plavky, žabky, šľapky či obuv na prezutie k bazénom, osušku, sprchovacie potreby. Niektorí klienti majú problém s vodou v ušiach, to ich však nemusí odradiť, pretože používame štuple do uší, ktoré si však pokojne môžu priniesť aj sami.”

Trénerka vo vode s pacientom.

Dá sa Watsu® robiť kdekoľvek alebo musia byť na to špeciálne podmienky?

,,Je potrebné, aby bazén spĺňal konkrétne podmienky. Možno práve preto nie je ľahké takéto bazény nájsť. Ide hlavne o teplotu vody 34°C. Dôležité je, aby bol klient uvoľnený a v pohodlí, a preto aj vonkajší vzduch v miestnosti, kde je bazén, nesmie byť príliš chladný v porovnaní s vodou v bazéne. Všeobecne musí prenajaté zariadenie spĺňať základné hygienické normy a bezpečnostné podmienky.

Potrebný je priestor, ktorý je finančne prijateľný a prípadne sa tam vmestí viac párov (terapeut + klient). Cena terapie totiž zahŕňa aj nájom bazéna na hodinu na osobu, čo sa patrične odrazí aj na cene terapie. Tá sa, samozrejme, líši aj vzhľadom na iné parametre. Ak ide o klientov zdravotne znevýhodnených, je dôležité mať priestor prispôsobený priamo pre nich. Či už bezbariérový prístup alebo závesné zariadenia, ktoré dostanú klienta do vody, sú veľkou pomocou pre terapeuta a pohodlnosť klienta.

Avšak aj napriek rôznym prekážkam sa nielen títo klienti vracajú, pretože je to niekedy jedna z mála terapií, ktorá im dodáva pocit sebestačnosti, odstraňuje chronické bolesti či povzbudzuje do ďalšieho života.

Veľkým plusom je mať okolo seba ľudí, ktorí nezištne a s maximálnou prirodzenosťou poskytujú všetko, čo človek potrebuje po výstupe z vody. Takí ľudia ako napríklad Táňa Držíková z Plaveckej školy v Piešťanoch, ktorá klientom po terapii dáva komplexnú starostlivosť ako doma u mamy.”

K čomu by sa dala táto technika prirovnať? Čo hovoria klienti?

,,Skúsenosť s Watsu® má komplexné zameranie na fyzické a psychické bytie človeka, je veľmi osobitá. Klienti prirovnávajú skúsenosti rôzne:

  • „Akoby som sa znovu narodil…“
  • „Prežila som opäť pôrod svojich detí – čo bol doteraz môj najkrajší a najintenzívnejší zážitok….“,
  • „Cítila som sa nesmierne milovaná…“
  • „Nikdy som sa necítil tak bezpečne…“
  • „Toto som už veľmi dlho potrebovala…“

Mnohí ľudia vypínajú myseľ alebo práve naopak sa priblížia k svojim vnútorným túžbam a potrebám. Často práve tým, že nechajú problémy a bežný zhon života vonku, sa nám otvára všetko vo vnútri a naše telo sa môže ešte lepšie regenerovať.

Všeobecne je terapia prirovnávaná k pobytu vo vesmíre, s čím čiastočne nesúhlasím, pretože je tam veľká zima a práve výhodou Watsu® je pobyt v teplej vode = relax organizmu.”

PhDr. Patrícia Bačová, fyzioterapeut
PhDr. Patrícia Bačová, fyzioterapeut

Aká je vaša profesionálna cesta?

,,Som PhDr. Patrícia Bačová, fyzioterapeut, a organizujem a asistujem pri Watsu kurzoch. V júni 2023 som sa oficiálne stala prvou fyzioterapeut praktičkou Watsu terapie na Slovensku a zároveň druhou praktičkou Watsu terapie na Slovensku (prvým praktikom Watsu terapie na Slovensku je Ondrej Holotnák). Vždy som chcela pomáhať ľuďom, ale nikdy som nevedela, čo presne budem robiť, až do výberu vysokej školy v roku 2014 , kedy som sa prihlásila na štúdium fyzioterapie.

Mala som to šťastie, že ma učili najväčšie kapacity vo fyzioterapii a ľudia, ktorí robia maximum pre odbor fyzioterapie. Mám šťastie, že od začiatku sa učím nový ergonomický štýl Watsu terapie, a to aj vďaka Tomaszovy Zagórski, ktorý je priamym učňom tvorcu Watsu terapie. Je to nový, lepší štýl výučby, ktorý dbá na zdravie a pohodlie aj terapeuta, a to tiež cíti klient. V tejto terapii každý vkladá svoju esenciu, a tak je každá lekcia originálna a svojská. Prepájanie zvukoterapie, aromaterapie a ďalších sa cez originalitu a nápaditosť prepája v každom Watsu® terapeutovi. Ja sa dlhodobo venujem mikrosystémom tela ako aurikuloterapia či reflexológia šľapy a dlane, preto ich prinášam aj do vody. Watsu® spája ľudí, a to aj vo Watsu for Health, z.s., ku ktorým momentálne patrím aj ja.”

Prečo ste sa rozhodli venovať Watsu®, aká je Vaša motivácia?

,,Vždy som milovala vodu, more, prírodu a vždy ma to ťahalo pracovať vo vodnom prostredí. Nikdy som nevedela, ako to bude vyzerať, ale bola som si istá, že sa to raz podarí. Dokonca som vyhľadávala vodoliečbu v rámci zariadení, kde som pracovala a kde som si hľadala zamestnanie. Prelom prišiel až pred dvoma rokmi, keď som zistila, že terapia Watsu® vo vode vôbec existuje a aj keď som úprimne nevidela ani jedno video, ťahalo ma to ako magnet. Rok som čakala na kurz Watsu® basic a potom to už išlo rad za radom. Vzdelávala som sa, načerpávala vedomosti, praktické aj teoretické, a v tom plánujem aj pokračovať, už len pre tie spätné odozvy klientov a ich zlepšenie zdravotného stavu.

Mojou motiváciou je samotné pomáhanie ľuďom, ale tentokrát som potrebovala pomôcť aj sama sebe a niečo zmeniť. Terapia s postihnutými deťmi na suchu mi začala robiť problém, avšak keď som vo vode, mám energiu, nemám bolesti a som tam šťastná. Celkovo terapia Watsu® zlepšila môj život po všetkých stránkach, otvorila vo mne, čo bolo potláčané, a ukázala mi, kto som. Toto sa dá povedať aj o iných mojich kolegoch, ktorí ani nemuseli byť vzdelaní v zdravotníckych odboroch, aby si našli cestu k Watsu a stali sa z nich úžasní terapeuti.”

Trénerky v bazéne.

Kde všade majú klienti možnosť zažiť Watsu®?

,,V Bratislave robí Watsu® terapiu náš prvý slovenský praktik Ondrej Holotnák. Ondrej pracuje na tom, aby okrem iného boli na webstránke, ktorú založil, vypísaní všetci terapeuti a všetky miesta, kde klient môže na Slovensku a v Česku využiť Watsu® terapiu.
Ja poskytujem Watsu® terapiu v Piešťanoch, napríklad v Rehabilitačnom centre Tuzex a v Prahe v Centre psychosomatickej medicíny Cepsymed. Veľakrát sa vyskytujem ešte v iných bazénoch, ktoré spĺňajú požadované podmienky pre terapiu, ale to sa klienti dozvedia na mojej Facebook stránke Kvapka Watsu® esencie alebo na stránke Watsu for Health z.s. Pravidelní klienti dostávajú odo mňa e-maily o ďalších termínoch. Je možné ma kontaktovať na e-mail watsu.patriciabacova@gmail.com alebo na patricia@watsu4health.cz. Tí, ktorí ešte Watsu neskúsili a radi by sa dozvedeli viac, nech si kliknú na Watsu for Health na Youtube a pozrú si pár videí o našej práci.”