Prihlásenie

Blog

Ako fyzioterapia mení životy predčasne narodených detí

Keď ide o fyzioterapiu predčasne narodených deti, čas je kľúčom k úspechu. V našom najnovšom rozhovore sme sa porozprávali s fyzioterapeutkou PhDr. Natašou Haringovou, ktorá pôsobí v rehabilitačnom centre ADELI Medical Center v Piešťanoch. Poskytla nám cenné informácie o najčastejších výzvach, ktorým čelia predčasne narodené deti, a o tom, aká dôležitá je spolupráca s rodičmi v procese ich rehabilitácie.

Predčasné narodenie je v mnohých prípadoch spôsobené zdravotnými problémami plodu alebo poruchami v jeho vývine, ktoré potom vedú k ukončeniu tehotenstva pred 36. týždňom. Po narodení sa môžu objaviť aj ďalšie diagnózy, ktoré môžu byť pre rodičov prekvapením. Môžete nám povedať viac o takýchto situáciách?

Aké sú najčastejšie dôvody, pre ktoré rodičia predčasne narodených deti vyhľadávajú vašu pomoc?

„Keď hovoríme o predčasniatkach, myslíme tým všetky deti, ktoré sa narodili skôr ako v 36. týždni a vrátane. V praxi k nám chodia predčasne narodené deti od 23.tt.- 36.tt. V mnohých prípadoch platí, že sa dieťa predčasne narodí bez známej príčiny, inokedy sú príčinou vrodené a získané poruchy maternice, genetické ochorenie plodu, rôzne infekcie pôrodných ciest, poúrazové stavy, nesprávna životospráva, rizikový spôsob života, ako je fajčenie, alkohol či fyzicky náročná práca.

Do nášho centra, konkrétne na oddelenie Babymed, prichádzajú rodičia s detičkami už so stanovenou diagnózou, neuzatvorenou diagnózou, ale aj rodičia detičiek bez stanovenej diagnózy, ktoré zaostávajú vo vývine.

Na základe našich skúseností sme odpozorovali, že najčastejšie komplikácie u predčasne narodených detí sú spojené so zmenami vo svalovom tonuse. Môže byť buď znížený (hypotonické svalové napätie), alebo zvýšený (hypertonické svalové napätie). Často sa u predčasne narodených detí objavujú komplikácie v dôsledku náročného pôrodu, vrátane situácií ako perinatálna asfyxia (nedostatok kyslíka), krvácanie do mozgu a ďalšie. Vtedy sa dejú centrálne zmeny na mozgu. Často sa pridružuje aj epilepsia.

Potom, naopak, sú deti, ktoré majú svalový tonus v poriadku, avšak je jednoznačné, že zaostávajú vo vývine, alebo ich postihuje svalová asymetria/disbalancia, či torticollis (stuhnutá šija).”

Ako a kedy sa začína rehabilitácia, ak dieťa má už stanovenú diagnózu?

„Po narodení by malo dieťa podstúpiť neonatologický screeningový proces, aby sa možné odchýlky odhalili v čo najkratšom časovom intervale. Ak už dieťa diagnózu stanovenú má, alebo je zjavné, že zaostáva vo vývine, je ideálne začať s rehabilitáciou hneď, ako je to možné.

Čo sa týka cvičenia, všeobecne zdôrazňujeme, že čím skôr sa začne s rehabilitáciou, tým väčšiu šancu má dieťatko plnohodnotne sa zaradiť do bežného života. Už od prvých dní je vhodné začať s takzvaným „handlingom”, čo je teda správna manipulácia s novorodencom (uchopovanie, kúpanie, kŕmenie…), neskôr môže pribudnúť Vojtova metóda, Bobath koncept a iné.”

Na čo by si rodičia mali dávať pozor a čo by si mali všímať u predčasne narodených detí, u ktorých postnatálny screening neodhalil nič podozrivé, čo by mohlo byť indikáciou pre fyzioterapiu?

„Všetky predčasne narodené deti by mali byť evidované v niektorom z neonatologických centier na Slovensku. Centrum by malo poskytnúť rodičom všetky potrebné informácie. Taktiež by dieťa malo navštevovať neonatologickú poradňu každé dva mesiace po dobu dvoch rokov, samozrejme, podľa stavu dieťaťa. Tu sa vykonávajú všetky potrebné vyšetrenia a kontroly. Ďalej rodičia chodia do poradne k pediatrovi, ktorý dieťa taktiež sleduje.

Avšak vývinové oneskorenie sa môže vyskytnúť aj u detí, ktoré po pôrode neboli zaregistrované v neonatologických centrách, pretože vtedy neexistoval dôvod na ich evidenciu. Preto vždy apelujeme na rodičov, pokiaľ máte nejaké pochybnosti, zdá sa vám, že dieťatko preferuje iba jednu stranu, má príliš napäté svaly, je príliš pasívne alebo nereaguje na okolitý svet, točí sa iba do jednej strany, nechce používať ručičky, neprevaľuje sa alebo podobne, vyhľadajte odbornú pomoc a poraďte sa. Všetky tieto znaky môžu byť indikáciou na rehabilitáciu a prácu s dieťaťom.

V ADELI Medical Center máme Diagnostické centrum, ktoré je určené na identifikovanie možných odchýlok vo vývoji a konzultáciu potrebných krokov na korekciu vývoja, a teda rodičia sa môžu obrátiť na nás v prípade akýchkoľvek otázok.”

Pri ktorých ochoreniach, ktoré najviac ovplyvňujú predčasne narodené deti, je často potrebná celoživotná rehabilitácia?

„Toto je veľmi všeobecná otázka, pretože ako isto viete, každý pacient je jedinečný a aj dve rovnaké diagnózy nie sú rovnaké. Napríklad, niektorí pacienti s hypotóniou rehabilitujú iba počas prvých rokov života, iní s tou „istou” hypotóniou musia cvičiť celý život.

Možno by som si dovolila tvrdiť, že je naozaj nevyhnutné rehabilitovať počas celého života pri genetických ochoreniach, pretože genetickú výbavu zmeniť nevieme, vieme ju ale pozitívne ovplyvniť fyzioterapiou a rehabilitáciou, a tak maximálne skvalitniť život dieťaťa.

Literatúra udáva až 12 000 možných genetických ochorení, z toho vieme odhaliť 4000, a u nás na Slovensku iba 2000.Tieto čísla sa stále menia. Z praxe vieme, že genetické vyšetrenia, hlavne čakanie na termín a vyhodnotenie výsledkov, trvajú dlho, preto odporúčame počas tohto čakania začať s terapiou a nestrácať čas, ktorý je kľúčový pre úspech. To isté platí aj pri poruchách centrálnej nervovej sústavy.”

A pri ktorých ochoreniach, naopak, včasná liečba pomáha predísť problémom v neskoršom veku dieťaťa?

„Ako som už vyššie spomínala, včasným zachytením problému a liečbou vieme pracovať napríklad so svalovou asymetriou, hypotóniou, zaostávaním vo vývoji, brušnou diastázou, torticollis a inými.

Máme veľa klientov, ktorí s liečbou svojich detí začali ihneď v prvých mesiacoch života, problém sa podchytil od začiatku a teraz už nie je potrebná ďalšia terapia a rehabilitácia.”

Aké typy liečby a terapií poskytuje ADELI Medical Center pre predčasne narodené deti?

„V ADELI Medical Center sa snažíme pristupovať ku každému pacientovi osobitne a veľmi individuálne. Každý náš pacient podstúpi vstupné neurologické vyšetrenie, kde sa po podrobnom rozhovore medzi detským neurológom, tímom fyzioterapeutov a rodičmi určia hlavné krátkodobé ciele dvojtýždňového rehabilitačného pobytu.

Vždy sa starostlivo snažíme vybrať tie najvhodnejšie terapie tak, aby spolu tvorili jeden zmysluplný celok a mali ten najpozitívnejší možný vplyv na stav pacienta. Ponúkame širokú škálu terapií, ako sú napríklad: neurorehabilitačné cvičenia, Vojtovu terapiu, logopédiu, laser terapiu, oxygenoterapiu, hydroterapiu, canisterapiu, muzikoterapiu, biofeedback, multifunkčnú terapeutickú jednotku UGUL, tzv. Spider, reflexnú terapiu, stimulačnú masáž, relaxačnú masáž a mnoho iných. Každý pacient dostane terapiu „šitú na mieru”.

Aké sú podľa Vás hlavné výzvy spojené s poskytovaním fyzioterapie predčasne narodeným deťom vrátane aspektov mimo medicínskych záležitostí?

„Myslím si, že najväčšia výzva u predčasne narodených detí je pravidelne navštevovať neonatologické poradne, spolupracovať s pediatrom, včas podchytiť ochorenie alebo akúkoľvek odchýlku a poctivo navštevovať rehabilitačné zariadenie alebo fyzioterapeuta. Samozrejme, aj spolupracovať s nimi a praktizovať pravidelné cvičenia aj v domácom prostredí.

Aj napriek rozsiahlej osvete o varovných signáloch pre rizikové deti sa v súčasnej dobe stále stretávame s tzv. „syndrómom vyčkávania“. Po narodení sa objavia signály, ktoré naznačujú, že niečo nemusí byť v poriadku, no namiesto okamžitého konania sa často čaká. A v prípade, že dieťa patrí do ohrozenej skupiny detí, strácanie času v tomto období môže mať trvalé následky.”

Hovoríte, že rodičia by mali spolupracovať s fyzioterapeutmi počas rehabilitácie svojho dieťaťa. Ako sú rodičia zapojení do fyzioterapeutického procesu svojich detí u vás? Existujú nejaké školenia alebo podporné programy pre rodičov?

„V ADELI Medical Center sa vždy snažíme rodičom poskytnúť čo najviac informácií o rehabilitácii, o diagnóze alebo ochorení dieťaťa, o všetkých terapiách indikovaných dieťaťu a neurorehabilitačných cvičeniach. Snažíme sa im vysvetliť,ako s dieťaťom manipulovať (tzv. „handling”), zaškoliť ich a ukázať im, ako majú správne robiť cviky v domácom prostredí, a relevantne odpovedať na všetky ich otázky.”

Má ADELI Medical Center nejaké špecifické prístupy alebo programy, ktoré sa využívajú na zlepšenie kvality života predčasne narodených detí a ich rodín?

„Pre predčasne narodené deti nemáme špeciálne programy. Pravidelne však organizujeme tzv. Babyzónu, kde si rodičia môžu prísť skontrolovať vývoj svojho dieťaťa. Diagnostický tím fyzioterapeutov vyšetrí dieťa a poskytne rodičom odpovede na ich prípadne otázky.

ADELI Babyzóna, ktorú každoročne pripravujeme ako súčasť festivalu PARÁDA v Piešťanoch a taktiež má úspešnú tradíciu v bratislavských obchodných centrách, nás presviedča o tom, že verejnosť prahne po spoľahlivých informáciách a včasnej intervencii. Osvete o potrebnosti včasnej terapeutickej intervencie pre rozvoj vývinu dieťaťa sa venujeme systematicky napriek tomu, že nie všetci si prirodzene vyberú ako miesto terapie ADELI. Cítime sa však spoluzodpovední za to, aby potrebné informácie v spoločnosti kolovali a aby sme aj my mali šancu zasahovať intervenciou radšej skôr ako neskôr.”

Fyzioterapeutka PhDr. Nataša Haringová, ktorá pôsobí v rehabilitačnom centre ADELI Medical Center v Piešťanoch.

Ďakujeme veľmi pekne za všetky vzácne a dôležité informácie, ktoré ste nám poskytli. Veríme, že pomôžu mnohým rodičom predčasne narodených detí. Povedzte nám ešte, čo vás na vašej práci najviac baví?

„Konkrétne na fyzioterapii s malými detičkami ma najviac baví to, že takmer pri každom pacientovi vidím „posun vpred” za veľmi krátku dobu. Tým, že ide o deti, ich mozog funguje ako hubka a každú informáciu si ukladajú a osvojujú veľmi rýchlo. A pre mňa je hnacím motorom ukazovať deťom cestu a možnosti, ako napredovať, a takisto vysvetľovať rodičom detí, že sa to dá. Vždy sa teším, keď sa k nám spokojní rodičia vracajú a oboznamujú nás s úspechmi svojich detičiek.”

Prečo ste si vybrali práve fyzioterapiu, čo vás k nej viedlo?

„Už 13 rokov sa venujem fyzioterapii. Vždy som vedela, že chcem pracovať v zdravotníctve, a domnievam sa, že pri dnešnom rýchlom životnom štýle je odbor fyzioterapia viac než potrebný. Baví ma práca s ľuďmi a fascinujú ma nekonečné možnosti, ktoré tento odbor ponúka.”

Chceli by ste ešte niečo dodať na záver?

„Azda iba nechať odkaz rodičom, aby boli zodpovední, sledovali svoje detičky a ak sa im niečo nezdá, nech nečakajú a nech sa smelo poradia s odborníkmi, pretože ako vždy hovoríme, „radšej sa prísť ubezpečiť, ako prísť neskoro”.