Prihlásenie

Blog

Čo je kľúčové pre zdravie nôh?

Bosé nohy doliehajúce na vložku do topánok.

Zdravotné ťažkosti nôh môžu viesť k viacerým často sa vyskytujúcim chorobám. Oslovili sme pani fyzioterapeutku Mgr. Luciu Mercekovú, Cert. MDT, ktorá nám v rozhovore priblížila s akými diagnózami sa denne stretáva a poradila, ako zlepšiť a udržať zdravie nôh.

Skúste sa nám na úvod predstaviť, kde pracujete, koľko rokov ste v odbore, aká je Vaša špecializácia?

“Pracujem ako fyzioterapeut od r. 1990. Vediem centrum fyioterapie REVITALIS už 18. rok. Na trhu je centrum vyprofilované za špecialistu pre problémy s chrbticou. Od akútne “seknutých”, cez chronické bolesti, skoliózy až po prevencie pred bolesťou. Ale ako každá rehabilitácia, sa venujeme aj pourazovým a pooperačným stavom.”

Človek pozostáva z rôznych častí a aj tak tvorí dokonalý celok. Kde však má v pohybe tie najväčšie nedokonalosti?

“Z určitého pohľadu sa dá povedať, že nedokonalosť je v krehkosti človeka – koruny tvorstva. Teda porucha a tým bolesť môže vzniknúť rovnako tak preťažením v práci, pri športe ako aj úrazom alebo autohaváriou a pod. Z tohto dôvodu porucha môže nastať v akomkoľvek článku – časti tela.”

Z hľadiska fyzioterapie koho považujete za zdravého človeka?

“Zdravý človek je súborom zdravia na psychickej a fyzickej úrovni. Čo sa týka fyzického zdravia, ide o vyváženie svalovej aktivity hlbokých a povrchových svalových skupín, ale tak aj schopnosti dostatočne vedieť svaly zrelaxovať, uvoľniť.”

Mgr. Lucia Merceková, Cert. MDT
Mgr. Lucia Merceková, Cert. MDT

Aké sú podľa vás najčastejšie príčiny chorôb pohybového aparátu?

“Ide predovšetkým o jednostranné preťaženie chrbtice statickou polohou. Bavíme sa o 2. najčastejšej príčine práceneschopnosti, hneď za respiračnými ochoreniami – je ňou akútna bolesť chrbtice.”

Na čo sa viac klienti sťažujú? Dolné alebo horné končatiny?

“Takéto štatistiky nevedieme, ale u nás predpokladám je podiel problémov na dolných a horných končatinách rovnaký.”

Čo je významným faktorom, ak sa bavíme o zdraví nôh?

“Práve obuv je často je podceňovaná a podlieha žiaľ viac trendom módy. Výber vhodnej obuvi pre zdravie nôh je kľúčový.”

Bosé nohy stojace na parketách. Rôzne topánky a ortopedické vložky do topánok.
S čím sa najčastejšie stretávate pri terapii nôh? Aké ťažkosti zdolávajú klienti?

“Asymetrické poklesnutie pozdĺžnej klenby nohy je pre klienta prekvapením, ale frekvencia je pomerne častá. Vedie napr. k poklesu panvy jednostranne a tým ku skolióze u detí alebo u dospelých až k poruchám medzistavcových platničiek.”

Čo by ste odporúčili ako prevenciu a aby zdravie nôh vnímali ľudia ako prioritu?

“Tak ako som spomenula, výber správnej obuvi a dostatok rôznorodých podnetov pre chodidlo na nerovných povrchoch, je základným predpokladom zdravého vývoja chodidla. Na šľape nohy máme desiatky tísíc nervových zakončení, ktoré podávajú hlásenie našemu “hardwaru”. Pri prvom podozrení na akúkoľvek anomáliu, je zdravé stav odkonzultovať so špecialistom alebo aspoň s fyzioterapeutom, aby ste predišli už nezvratnému procesu.”