Prihlásenie

Blog

Mám sedavé zamestnanie – čo s tým?

Woman in the office with neck pain

V dnešnej dobe stále viac ľudí trávi väčšinu pracovného dňa sedením pri počítači. Sedavé zamestnanie sa však spája s viacerými zdravotnými rizikami – od problémov s chrbticou a kĺbmi až po negatívne vplyvy na kardiovaskulárny systém. Ak pracujete v sedavom zamestnaní, nemusíte však hneď meniť prácu – existuje viacero jednoduchých krokov, ktoré môžete podniknúť a ochrániť tak svoje zdravie.

Prečo je dlhodobé sedenie škodlivé?

Pri dlhodobom sedení trpí naša chrbtica, najmä dolná časť chrbta. Neprirodzená poloha tela spôsobuje svalovú nerovnováhu, čo vedie k bolestiam. Sedenie obmedzuje aj cirkuláciu krvi, čo môže viesť k vzniku krvných zrazenín, bolesti svalov a únave. Sedavý životný štýl sa navyše spája s vyšším rizikom vzniku obezity, cukrovky 2. typu a srdcovocievnych ochorení.

Man in the office with back pain

Praktické tipy, ako zlepšiť svoje zdravie pri sedavej práci

  1. Pravidelné prestávky Každú hodinu si dajte prestávku aspoň na 5-10 minút. Postavte sa, prejdite sa, alebo si urobte jednoduché naťahovacie cvičenia. Pravidelný pohyb pomáha zmierniť tlak na chrbticu a podporuje cirkuláciu krvi.
  2. Správne nastavenie pracovného prostredia Vaše pracovné prostredie môže výrazne ovplyvniť vaše zdravie. Uistite sa, že máte správne nastavený stôl a stoličku:
    • Stolička by mala byť ergonomická, s oporou pre dolnú časť chrbta.
    • Monitor by mal byť vo výške očí, aby ste predišli nadmernému ohýbaniu krku.
    • Ruky by mali byť pri písaní na klávesnici voľne opreté o stôl s lakťami ohnutými do 90-stupňového uhla.
  3. Sedací balans a dynamické sedenie Vyskúšajte dynamické sedenie, kde pravidelne meníte polohu, alebo použite sedací vankúš, ktorý podporí vašu stabilitu a svalovú aktivitu aj pri sedení. Prípadne môžete z času na čas pracovať v stoji s nastaviteľným stolom.
  4. Cviky počas pracovného dňa Niektoré jednoduché cviky môžete vykonávať aj počas práce, napríklad:
    • Krúženie ramenami: Na uvoľnenie napätia v krku a ramenách.
    • Preťahovanie zadného stehenného svalu: Postavte sa a skúste jemne preťahovať nohy.
    • Sťahovanie lopatiek: V sede alebo v stoji ťahajte lopatky dozadu, aby ste posilnili chrbtové svaly.
  5. Hydratácia a strava Dostatok tekutín a správna strava hrajú kľúčovú úlohu pri udržiavaní energie a produktivity počas dňa. Pitím dostatočného množstva vody podporíte aj cirkuláciu a prevenciu opuchov nôh.
  6. Pravidelná fyzická aktivita mimo práce Sedavé zamestnanie kompenzujte fyzickou aktivitou po práci. Choďte na prechádzku, bicyklujte, plávajte alebo si zacvičte vo fitness centre. Ideálne je venovať sa športu aspoň 30 minút denne.

Ako vám môže pomôcť fyzioterapeut?

Ak už pociťujete bolesti alebo nepohodlie spôsobené sedavým zamestnaním, neváhajte navštíviť fyzioterapeuta. Ten vám môže odporučiť špecifické cviky, masáže alebo iné metódy na zlepšenie vášho stavu a prevenciu vážnejších problémov v budúcnosti.

Fyzioterapeut je odborník, ktorý sa zameriava na pohybový aparát a jeho správne fungovanie. V prípade sedavého zamestnania, kde dochádza k preťažovaniu určitých svalových skupín a oslabovaniu iných, vám fyzioterapeut môže poskytnúť komplexnú pomoc. Zameria sa nielen na zmiernenie bolestí, ale aj na prevenciu ďalších problémov.

Man with back pain at the physiotherapy appointment

Tu sú konkrétne oblasti, v ktorých vám môže fyzioterapeut pomôcť:

  1. Diagnostika problémov s držaním tela Dlhodobé sedenie často vedie k nesprávnemu držaniu tela, čo spôsobuje svalové dysbalancie a bolesti v oblasti chrbtice, krku a ramien. Fyzioterapeut dokáže identifikovať zlé návyky a nesprávne držanie tela, ktoré môžu byť príčinou vašich problémov. Na základe toho navrhne konkrétny plán na zlepšenie vášho držania tela.
  2. Individuálny cvičebný plán Na základe vašich špecifických potrieb a zdravotného stavu vám fyzioterapeut vytvorí cvičebný plán zameraný na posilnenie oslabených svalov a uvoľnenie preťažených častí tela. Tento plán môže zahŕňať stabilizačné cvičenia na chrbticu, strečingové techniky na uvoľnenie skrátených svalov a tiež cviky na zlepšenie flexibility a mobility.
  3. Kineziotaping Kineziotaping je technika, pri ktorej fyzioterapeut aplikuje špeciálne elastické pásky na určité svaly alebo kĺby, aby zlepšil ich stabilitu a podporil prirodzený pohyb. Táto metóda môže pomôcť zmierniť bolesti, zlepšiť krvný obeh a zrýchliť regeneráciu preťažených svalov.
  4. Manuálna terapia a masáže Ak trpíte stuhnutosťou a bolesťami, fyzioterapeut môže použiť rôzne manuálne techniky na uvoľnenie svalov a zmiernenie napätia. Cielené masáže môžu zlepšiť prekrvenie a uvoľniť hlboké vrstvy svalov, čo vedie k zmierneniu bolesti a obnoveniu správneho pohybu.
  5. Poradenstvo o ergonomickom pracovisku Fyzioterapeut vám môže pomôcť optimalizovať vaše pracovné prostredie. Poskytne vám odporúčania, ako správne nastaviť výšku stola, stoličky, polohu monitora a rozloženie pracovného priestoru tak, aby minimalizoval zaťaženie chrbtice a kĺbov počas pracovného dňa.
  6. Prevencia syndrómu karpálneho tunela Sedavé zamestnania, ktoré vyžadujú opakované pohyby rúk a zápästí (napríklad pri práci s počítačom), môžu viesť k rozvoju syndrómu karpálneho tunela. Fyzioterapeut vás naučí špecifické cvičenia a techniky na uvoľnenie zápästí a predlaktia, čím zníži riziko vzniku tohto bolestivého syndrómu.
  7. Vzdelávanie o prevencii zranení Okrem priamej terapie je dôležitou súčasťou práce fyzioterapeuta aj vzdelávanie pacienta. Naučí vás správne techniky dýchania, sedenia a cvičenia, aby ste vedeli predchádzať opakovaným problémom a dlhodobo udržiavali svoje telo v dobrej kondícii.
  8. Pomoc pri rehabilitácii po zraneniach Ak už v dôsledku sedavého zamestnania došlo k zraneniu (napr. hernia disku, svalové natiahnutie, zápal šliach), fyzioterapeut môže zohrávať kľúčovú úlohu pri rehabilitácii. Navrhne cvičenia a techniky, ktoré vám pomôžu bezpečne a efektívne zotaviť sa a zlepšiť celkovú funkciu vášho pohybového aparátu.

Fyzioterapeut vám teda môže pomôcť nielen zvládať aktuálne zdravotné problémy spojené so sedavým zamestnaním, ale aj predchádzať ich vzniku v budúcnosti. 

Investujte do prevencie a zdravia

Aj keď je sedavé zamestnanie realitou pre mnohých z nás, existuje množstvo spôsobov, ako udržať svoje telo v rovnováhe a predísť problémom spojeným s dlhodobým sedením. 

Pravidelné prestávky, správne nastavené pracovné prostredie a aktívny životný štýl môžu urobiť veľký rozdiel. A ak už pociťujete nepríjemné dôsledky sedavého zamestnania, fyzioterapeut vám poskytne odbornú pomoc a cielené riešenia. Kombináciou správne zvolených cvikov, manuálnych techník a edukácie môžete výrazne zlepšiť kvalitu svojho pracovného aj osobného života.