Prihlásenie

Blog

Ako zaradíte pohyb do každodenného života

Pohyb je dôležitý faktor v prevencii pri rôznych zdravotných komplikáciách. A pritom ide o prirodzenú súčasť nášho života. Často si však naň nedokážeme nájsť čas, hoci stačí tak málo. S fyzioterapeutom Mgr. Kristiánom Michalcom z Rehabilitácie Rehasport sme sa rozprávali o tom, ako začleniť pohyb do života a vylepšiť si vďaka nemu aj kvalitu nášho žitia. Poďte sa inšpirovať!

Strava je základom zdravého životného štýlu. Ale čo pohyb a šport?

“Strava je určite dôležitá, čo sa týka zdravého životného štýlu, ale bez pohybu je nedostatočná. Pohyb je rozhodujúci faktor pri prevencii pri rôznych zdravotných komplikáciách. Jeho veľkou výhodou je, že ho môžeme vykonávať kedykoľvek a kdekoľvek. Ale je tu problém, ktorý nás môže odradiť a tým je motivácia.

Veľké percento ľudí má možnosť aj priestor na pohyb, ale nechce sa im. Pevná vôľa a odhodlanie je najväčšia príčina nedostatočného pohybu v populácií a následne vysokého percenta rôznych civilizačných ochorení. Ak už je celkom zle s pohybovým aparátom, pomôže napríklad aj špeciálna metóda pod dohľadom skúseného fyzioterapeuta. Je však dôležité, aby isšlo o skutočného odborníka.

Čo sa týka športu, nejde len o pohyb, ale aj o cielenú pohybovú aktivitu, ako je napríklad tenis, futbal, finess, prípadne aj beh, kde je nastavený tréningový proces. Tu môže dochádzať naopak k výraznému preťažovaniu pohybového aparátu, preto je veľmi dôležité zaradenie vhodnej kompenzácie a regenerácie.”

PhDr. Natália Uríková – fyzioterapeut špecialista, odborný garant zdravotníckeho zariadenia
PhDr. Natália Uríková – fyzioterapeut špecialista, odborný garant zdravotníckeho zariadenia

Štúdia, vykonaná v štátoch európskej únie, zistila, že pohybovo aktívni ľudia majú až o 50% nižšiu šancu výskytu obezity. Do akej miery sa s tým stotožňujete? Aké sú vaše skúsenosti na Slovensku?

“Určite by si každý človek mal toto uvedomiť a podľa tohto fungovať. Problém však vzniká už v detstve. Keď ľudia nevedú svoje deti k pohybu či športu, nemôžeme očakávať, že v živote pôjdu týmto smerom. Deti, ktoré športujú, alebo sú k športu vedené, tie sa následne venujú nejakej pohybovej aktivite aj v dospelosti. Pri ľuďoch, ktorí však nie sú vedení k pohybu, je veľmi ťažké nájsť motiváciu pre akúkoľvek pohybovú aktivitu v dospelosti, čo môže viesť k obezite a následne k rôznym ťažkostiam.

Čo sa týka Slovenska, sme podľa štatistík na siedmom mieste ohľadom obezity. Aj preto si myslím, že by sme sa mali viac zaujímať o podporu športu na školách. Mali by sme motivovať deti k pohybu, lebo v dospelosti sa už ťažšie hľadá motivácia.”

Naše svaly a kĺby sú stavané na pohyb, nie na celodenné sedenie a ležanie. Ako ich prirodzene rozhýbať?

“V súčasnej dobe je veľmi veľa povolaní, ktoré sú statické a na pohyb veľmi chudobné, preto by malo byť našou prioritou toto dohnať vo voľnom čase. Veľa ľudí nemá čas chodiť do fitka alebo ísť nejako športovať. Ľudia však môžu využiť najprirodzenejšiu možnosť pohybu a to je chôdza.

Tí, ktorí nemajú čas športovať, môžu ísť napríklad z práce alebo do práce peši. Cez víkend môžu zobrať rodinu na turistiku. Veľmi sa rozbieha aj trend a tým je Nordic walking (severská chôdza), čo je chôdza s palicami. Možností na rozhýbanie tela je veľa, človek ale musí chcieť. To považujm za veľkú prekážku a výzvu zároveň.”

Ak nie som športový typ, čo môžem urobiť pre svoje zdravie už dnes? Čo odporúčate ohľadom intenzity a frekvencie?

“Pre ľudí, ktorí nie sú športové typy, je najväčším problémom správna motivácia. V súčasnej dobe moderných technológii sa však myslí aj na tento aspekt. Existujú rôzne hodinky, aplikácie, zaradenia, ktoré vám merajú rôzne telesné funkcie a umožňujú vykonávať rôzne pohybové výzvy medzi známymi. Sme väčšinou súťaživí a toto pomáha pohybovej aktivite.

Čo sa týka intenzity, frekvencie a ďalších faktorov, tie by som u začiatočníkov až tak neriešil. Podstatné je, aby sa hýbali. Intenzitu riešime pri ľuďoch, ktorí sa pripravujú na výkon, alebo chcú pravidelne trénovať, či zlepšovať svoju výkonnosť. Na začiatok sa stačí rozhýbať a postupne keď tak prejsť k náročnejším pohybovým aktivitám. Každý pohyb sa počíta.”